Höststäda din kropp med detox!

Idag börjar jag min andra detoxkur i livet, och den här gången är jag riktigt väl förberedd tack vare receptsidan Let’s go detox. Jag satte själv upp sajten efter min första detox eftersom jag tyckte att detox verkade så krångligt. Nu är ju inte jag utbildad i näringslära så den är skriven i enkla termer men målet är att inspirera till detox.

Efter att ha haft nackvärk i ca 10 år och testat alla tänkbara behandlingar så blev jag till slut av med värken efter min första detox, i 21 dagar. Helt galet bra!
Idag tar jag detox på största allvar vilket kanske inte alla gör. Men har man haft ont i kroppen under lång tid så gör man i princip vad som helst för att slippa värk.

Den detoxen som jag beskriver på Let’s go detox är en holistisk detox. Du ska inte bara äta ”rätt”, du ska även avsätta lite tid till dig själv varje dag. Var lite extra mindful, hur mår du egentligen och vad smakar maten du äter. Hur lever du livet, är du nöjd eller vill du få ut mer? Det är du som bestämmer vilken livskvalité du vill ha.

Vid detox gör jag mjuk stretching för min nacke/rygg varje morgon i 15 minuter.
Det finns en fin ”app” som heter Mindfulness. I den kan man ställa in så att en klocka plingar varje minut, vilket underlättar när man stretchar. Då håller du varje stretch en lagom stund. Ett annat knep är att andas X antal andetag.

Min morgonstretch ser ut såhär:
Jag sitter i skräddarställning på en matta, ställer appen på 15 min/klockintervall=1 minut
 Jag lutar huvudet åt höger och när det plingar så byter jag till vänster
 Vrider huvudet mot högerbröstet och ner mot bröstet och när det plingar så byter jag till vänster
 Skjuter upp axlarna på inandning och ner dem på utandning tills det plingar
 Jag skjuter fram bröstet (håller i knäna för att få stöd) och svankar lite på inandning och kutar ryggen på utandning (låt även nacken falla ned mot bröstet när du kutar rygg) tills det plingar
 Lägg dig ner framåt, över fötterna och sträva att få magen ner mot golvet tills det plingar
 Sätt händerna bakom dig (fingrar fram). Försök att luta huvudet bakåt och skjut bröstet uppåt (om det blir jobbig för nacken så titta rakt fram) tills det plingar
 Växla nu ben i din skräddarställning och lägg dig över fötterna och sträva att få magen ner mot golvet tills det plingar
 Sträck vänster arm upp i luften och över huvudet, håll den andra handen i golvet vid höften som stöd, sträck ut i sidan tills det plingar
 Sträck höger arm upp i luften och över huvudet, håll den andra handen i golvet vid höften som stöd, sträck ut i sidan tills det plingar
 Vrid kroppen åt höger, försök fästa blicka på en punkt bakom dig, slappna av i axlarna tills det plingar
 Vrid kroppen åt vänster, försök fästa blicka på en punkt bakom dig, slappna av i axlarna tills det plingar
 Sitt de sista två minuterna och andas in ”energi”, tänk positiva tankar vid inandning och gör dig av med gammalt groll vid utandning
När det plingar sista gången börjar du din underbara dag!


Om man som jag arbetar vid datorn så är dessa övningar helt fantastiska och det finns många olika. Välj ut några som passar dig och håll stretchen i en minut. Du behöver kanske inga klockor men jag tycker att det är rogivande.

Vill du testa detox så kolla runt, det finns många sätt att göra det på och om du vill lyckas så måste du hitta en metod som passar dig. Då kommer du garanterat att lyckas!

All inspiration till denna detox kommer från Nishan Joshi’s bok ”Renare kropp & själ med detox”. Han är en engelsk osteopat och “kändisdetoxguri” i London.

Hitta inspiration och härliga detoxrecept på nya detoxsidan Let’s go detox.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *