Min mammas köttbullar

Receptet är från min underbara mamma som i min värld gör dom godaste köttbullarna.

Smet:
500-600 gr blandfärs
1-2 gul lök (kör i mixer)
1-2 ägg
2-3 msk grädde
1 msk ketchup
salt och peppar
1 tsk socker
smör

Sås:
0,5-1 dl vatten
1-2 msk kalvfond
3 dl grädde
några droppar soja
salt och peppar
1/2 tsk aromat (kan uteslutas men ger en god smak)
1 msk lingon

Så här gör du:
1.    Blanda färsen med lök, ägg, grädde och ketchup. Smaksätt med salt, peppar och socker. Smaka av. Om du inte vill smaka på rå färs, stek en provköttbulle och smaka av.
2.    Rulla köttbullesmeten till valfri storlek.
3.    Stek köttbullarna i rikligt med smör.
4.    Lägg över köttbullarna i ett annat kärl och vispa ur stekpannan med lite vatten för att ta rätt på stekskyn. Sila av stekskyn och häll den i en stek- eller traktörpanna.
5.    Red med mjöl, kalvfond och resten av vattnet.
6.    Fyll på med grädde och låt såsen få ett uppkok. Lägg i lingonsylten, smaka av och tillsätt sedan salt, peppar och aromat. Tänk på att det vanligaste felet vi gör när  vi lagar mat är att ta för lite salt och peppar. För finare färg på såsen kan du använda dig av några droppar soja. Lägg i köttbullarna och låt det småkoka och gotta till sig.

Servera köttbullarna och gräddsåsen tillsammans potatis eller mos, lite pressgurka och