Inkokt lax

Här är receptet på en riktig favoriträtt, både hos barnen och oss.

När jag arbetade på Berns på 90-talet så hade vi denna lax som en förrätt. Den serverades då på kavring, vilket är något jag verkligen rekommenderar. Det var helt klart den godaste förrätten under mina år på Berns. När det gäller denna laxen så är den fantastisk som bjudrätt då den med fördel kan göras 1-2 dagar innan man ska äta den, lagen den ligger i ger den underbara smaken.

Inkokt lax (ca 4-5 pers)

4 st färska eller styckfysta laxfiléer
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl socker
3 dl vatten
1 msk salt
1 st röd lök,skuren i tunna ringar
1 st morot,skivad i ”pengar”
10 st vitpepparkorn
1-2 st lagerblad
1 knippe dill efter smak

Tillbehör:
Dillmajonnäs
Pressgurka
Kavring/färskpotatis

Dillmajonnäs:
Blanda i rikligt med hackad dill i 0,5 dl majonnäs (eller mindre) + i burk creme fraiche eller gräddfil och smaksätt med några droppar citron

Pressgurka:
1. Hyvla 0,5-1 gurka fint med osthyvel och salta lätt, lägg en tallrik eller annat med en tyngd i (som press) över gurkan i ca 30 minuter. Häll av den vätskan som blir
2. Blanda i en burk med lock:
2 msk  ättikssprit
1 dl  vatten
4 msk  strösocker
3 krm  salt
2 msk  finhackad persilja (om man vill)
3. Lägg gurkan i burken och låt stå minst en timma innan servering, klart!

Gör så här:
1. Dela varje filé i tre bitar
2. Blanda alla övriga ingredienser i en stor kastrull. Koka upp alltsammans och låt lagen sjuda ett par minuter.
Lägg i laxbitarna och låt dem koka cirka en till två minuter. Det är viktigt att lagen täcker fisken ordentligt.
3. Tag kastrullen från värmen och låt laxen svalna i lagen.

Servera laxen kall med dillmajonnäs och pressgurka på kavring eller med nykokt färskpotatis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *