Årets första skörd- Darjeeling First Flush 2013

Du hittar Darjeeling i den Indiska delen av Himalaya. Det är här det världsberömda Darjeeling- teet skördas tre gånger per år. Man kallar Darjeeling för teernas champagne. Kanske för att toner av vindruvan Muskatell är framträdande i smaken. Eller för att detta underbara teet inte kan odlas någon annanstans.Darjeeling

Tebuskarna i Darjeeling är av en småbladig kinesisk typ och de växer på branta vackra slutningar, på upp till 2000 meter över havet. Det är lagom kallt, mycket sol, bra jordmån och många snabba regnskurar. Perfekta örutsättningar för ett av världens bästa te.

Teplantagerna (familjeägada) har noggranna rutiner och välutbildad personal. För te från Darjeeling är handplockat. Och det är bara de två översta fina bladen och en knopp som plockas och används. Nästan allt svart te från Darjeeling är inte fullt oxiderat. Det färdigbryggda teet har en naturlig och distinkt arom och färgen är något ljusare än de flesta andra svarta teer.

Har du inte provat Darjeeling än så bör du göra det, det är riktigt gott. Man bereder teet i 75-80 grader ca 3-5 minuter.

Nu är den här, årets första skörd från Monteviot. Monteviot är en av de äldsta teplantagerna i Darjeeling och en av de minsta.

First Flush 2013 från Monteviot
First Flush 2013 från Monteviot

Darjeeling FF Monteviot 2013 FTGFOP1 (EKO)

Det här ett ekologiskt First Flush, från 2013, av mycket hög kvalitet.
Du hittar detta underbara te på e-tea tehandel.

FTGFOP1 är en Pekoe gradering som betyder ”Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe grade”.

Kvaliteten på svart te blir sämre ju större tebladen är när de skördas och hur trasiga de blir efter plockningen. Och därmed skiljer också priset. Så för att göra livet enklare för tedrickare och tehandlare graderar man svart te. Du har säkert sett beteckningar som FOP, TGFOP1, FTGFOP1 och så vidare. Och det kan tyckas krångligt men det är det inte.

Läs gärna mer om Pekoe gradering under rubriken svart te på den här sidan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *